Pipistrel nominiran za najprestižnejšo letalsko nagrado Aviation Week Laureates

V začetku marca je bil Pipistrel nominiran za najprestižnejšo letalsko nagrado Aviation Week Laureates. Nagrada ima že 60-letno tradicijo.

Pipistrel je bil nominiran v kategoriji Tehnologija. Glede na dolgoletno uveljavljenost programa nagrad Laureates je to precej nova kategorija, med preteklimi zmagovalci pa je tudi NASA (2016) za svoje delo pri razvoju okolju-prijaznih letal. Pipistrel je prejel nominacijo za »leadership in electric propulsion, from production light aircraft to hybrid-electric and fuel-cell technology demonstrations.« (približni prevod: …za vodilni položaj na področju električnih pogonov, od proizvodnje električnih lahkih letal preko hibridnih pogonov do tehnologije vodikovih gorivnih celic.)

Nominacija2 majhna Nominacija in predstavitev majhna
Nominacija

Za proizvajalca letal, kot je Pipistrel, takšna nominacija pomeni veliko čast in priznanje našim prizadevanjem. Veseli nas, da tudi mediji po svetu, zlasti tako ugledna organizacija kot je Aviation Week, prepozna našo vrednost pri razvoju zelenih letalskih pogonov. Uvrstitev med finaliste, v družbo imen kot so NASA, Solar Impulse, Lufthansa in Airbus, je vsekakor nekaj, na kar smo zelo ponosni.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, pravi:
»Od vseh nagrajencev je šla v Evropo samo ena nagrada in že pred odhodom v ZDA smo vedeli, da v takšni konkurenci nimamo veliko možnosti za zmago. A že prestiž, da smo bili povabljeni v najelitnejši krog letalskih nominirancev, je za tako majhno podjetje kot je Pipistrel in državo kot je Slovenija priznanje, ki si ga težko predstavljamo. Biti v isti dvorani in sedeti za istimi mizami kot astronavti in direktorji največjih letalskih družb na svetu, ljudje, ki že desetletja ustvarjajo letalsko zgodovino, je prav poseben občutek. Prestiž biti v družbi ljudi kot je Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor Amazona ter vizionar podjetja Blue Origin*, in poslušati njegovo vizijo o postavitvi stalnega naselja na luni, sanjaču kot sem jaz da krila in tisoč novih idej. Tudi taki dogodki potrjujejo dejstvo, da nas svet priznava kot pionirja in glavnega načrtovalca letal na električni pogon.«
*(Podjetje Blue Origin je že izdelalo raketo in jo poslalo v vesolje, za leto 2017 pa načrtuje v vesolje poslati plovilo s človeško posadko)

Jeff Bezos direktor podjetja Amazon   mala
Jeff Bezos, direktor podjetja Amazon

Ostali trije nominiranci v kategoriji Technology, torej naša konkurenca, so bili:
-BAE Systems and Gulfstream
-Edge Aerodynamics
-Solar Impulse co-founders Andre Borschberg and Bertrand Piccard
Finaliste v ostalih kategorijah in njihove dosežke, za katere so bili nominirani, si lahko ogledate tukaj: http://laureates.aviationweek.com/la17/nominees

Podelitev je potekala 2. marca zvečer po lokalnem času (oziroma po evropskem času v zgodnjih jutranjih urah dne 3. marca). Nagrado v kategoriji Technology je prejel BAE Systems and Gulfstream. Z izjemo Lufthanse so vse nagrade prejeli ameriški državljani oziroma ameriška podjetja.


dvorana majhna Dvorana3 majhna Dvorana4 majhna Dvorana2 majhna
Dvorana, kjer je potekal slavnostni dogodek, je bila primerna ugledu nagrade in organizatorja

miza za goste majhna za mizo z astronavtko Sandy Magnus2 majhna
Večerja v elitni družbi - za mizo z astronavtko Sandy Magnus

Ivo in Tine majhna
Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel (levo) in dr.Tine Tomažič, direktor Pipistrelovega inštituta za razvoj in raziskave (desno) v družbi Thomas-a Irvine-a, izvršnega direktorja AIAA (American Institute of Aeronautics & Astronautics)

O zgodovini prireditve in organizatorju:


Aviation Week & Space Technology je verjetno najuglednejša letalska revija na svetu s kar 100-letno tradicijo. Tudi nagrada Laureates ima že dolgo izročilo, prav letos praznuje 60-letnico. Nagrade so podeljene posameznikom, ekipam ali organizacijam za posebne dosežke na področju letalstva, vesoljske tehnologije in obrambe.

Nagrade podeljujejo v več kategorijah:
Civilno letalstvo
Obramba
Vesoljska tehnologija
Poslovna letala
Tehnologija
Inovacije
MRO (Maintenance, Repair and Operation) – vzdrževanje, servis in uporaba
Aviation Week-ova nagrada »Heroism Award«
Nagrada »Philip J. Klass« za življenjsko delo
Vodilni jutrišnjega dne (nagrada se podeljuje obetavnim študentom vojaških univerz)


***
Več o nagradi si lahko preberete tukaj: http://laureates.aviationweek.com/la17/Public/Content
Spletna stran prireditve z vsemi informacijami: http://laureates.aviationweek.com/la17/Public/Enter.aspx
Za fotografije boljše kvalitete prosim kontaktirajte Pipistrelov oddelek za stike z javnostjo

« back print print